Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
15 dkg zsír,
1 csomag sütőpor,
3 dkg fruktóz,
1/2 csomag vaniliáscukor,
3 db tojás sárgája
kevés tej.
A töltelékhez:
3 dl tej,
0,5 dl sütőrum,
20 dkg vaj (Rama),
2 evőkanál instant kakaó,
2 evőkanál baracklekvár,
1 csomag vaniliáscukor,
5 dkg fruktóz.
A mázhoz:
6 dkg tortabevonó csoki (keserűcsoki)
késkegynyi vaj.
Elkészítés:
Elkészítjük a tésztát :
Alisztet a sütőporral elvegyítjük, majdelmorzsoljuk a zsiradékkal.
Hozzáadjuk a fruktózt, vaniliáscukrot, a három tojás sárgáját, és annyi tejet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztát három részre osztjuk.
Három lapot sütünk belőle.
Elkészítjük a tölteléket:
A három lapból kettőt félre teszünk, egyet pedig összetörünk és egy mély tálba tesszük.
A 3 dl tejből, 0,5 dl sütőrumból és a vaniliás cukorból egy keveréket készítünk és az összetört lapra öntjük. Kanállal jól összedolgozzuk, majd hagyjuk ázni és miközben a töltelék további hozzávalóit elkészítjük, még néhányszor megkeverjük.
A 20 dkg vajat (Ramat), az 5 dkg fruktózzal habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, újabb keverés, és hozzádjuk a baracklekvárt, ha, ezt mint jól összekevertük, összekeverjük a jól megázott lappal.
Kész a töltelék, amit a két lap közé töltünk.
[ Nem mindig sikerül szabályosra nyujtani a lapot, én azt a megoldást választottam, hogy nem igazán foglalkozom a lap alakjával, amikor kisült, a lapokat (ill. a két legszebbet), még melegen körülvágom a tálcának megfelelő méretre. A leeső részek is mehetnek a töltelékbe. ]
Ha, megtöltöttük a lapokat, a tetejére csokoládémázat készítünk.
A tortabevonót összetörjük, és forróvízen felolvasztjuk. Amikor felolvadt, belekeverünk egy késhegynyi vajat és áthuzzuk a sütemény tetejét az olvasztott csokimázzal.
Tálalás:
A készt süteményt hideg helyre tesszük. Legalább másnapig, de akkor igazán finom, ha két-három napot állt.
Frissen nem lehet szeletelni, mert törik, de, másnapra már puhul és szeletelhető lesz.
Jó étvágyat hozzá !
|