Hozzávalók :
A piskótához:
6 darab friss tojás,
9 dkg fruktóz,
1 csom. vaníliáscukor,
10 dkg darált dió,
30 dkg rétes liszt,
1/2 csom. sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
2 dl olaj,
40 dkg sárgarépa, finomra reszelve,
1 csipet só,
fahéj, gyömbér, őrölt szegfűszeg.
A töltelékhez:
18 dkg fruktóz,
1 csomag vaníliáscukor,
25 dkg mascarpone,
1 narancs reszelt héja,
2 narancs leve.
Elkészítése:
A piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, a fruktózzal, és a vaníliáscukorral nagyon alaposan habosra keverjük. Lassan csorgatva hozzákeverjük az olajat.
Közben a lisztet, a sütőport, és a szódabikarbónát, a reszelt sárgarépával külön tálban összekeverjük.
A darált dióhoz hozzákeverjük a fűszereket (gyömbért, őrölt szegfűszeget, fahéjat).
Majd mind két keveréket, a habosra kevert tojássárgájához keverjük.
A tojásfehérjéket, csipernyi sóval kemény habbá verjük.
A kész masszához óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. kb. 1 óra alatt sül meg.
Tűpróbát készítünk.
Ha, megsült, kiborítjuk, és megfordítjuk.
Hagyjuk kihűlni.
A töltelék:
A 18 dkg fruktózból, a vaniliás cukorral, a reszelt narancs héjból, a kicsavarat narancsléből szirupot főzünk.
(Addig főzzük, amig be nem sűrűsödik !)
Ha hihűlt, hozzákeverjük a mascarponét.
Ekkor tölthető vele a piskóta.
A piskótát kettévágjuk és közékenjük a krémet.
Díszíthetjük a tetejét rácsorgatott (vagy reszelék) fehércsokival.
{Fehér csoki, mivel a tészta barna.}
Díszíthető esetleg marcipán répácskákkal is.
|