|
|
|
|
[ Sokaknak gondot okoz, a palacsinta tészta csomómentesre való kikeverése. Van egy egyszerű receptem. Nincs vele sok "macera". Egyszerű, és gyorsan kész. ]
Hozzávalók: (kb. 20 db palacsinta lesz belőlle)
200 g finomliszt,
2 dl tej,
2 teáskkanál cukor (cukormentes palacsinta esetén,
10 szem süssina),
2 egész tojás,
1 evőkanál étolaj,
csipet só,
szódavíz,
+ étolaj a sütéshez.
Elkészítés: A tejben feloldjuk a cukrot, vagy édesítőszert. Keverőtálba kimérjük a lisztet, beleütjük a tojásokat, a csipet sót, hozzátesszük az édes tejet. Fakanállal keverjük. (Lazán, könnyen keverhető.) Ha sima, hozzákeverjük az étolajat. Átkeverjük, ha szükséges, szódavízzel hígítjuk.
Olajozott palacsintasütőben sütjük.
Tálalás:
Tölthetjük: túróval, dióval, bármilyen dzsemmel, kakaóval, esetleg gesztenyekrémmel.
Gesztenyekrém:
Hozzávalók: 250 gramm Mirelitt gesztenyemassza (édesített),
3 dl habtejszín,
1 csomag Vaníliáscukor,
cukor, esetleg édesítőszer ízlés szerint.
Elkészítés:
A szobahőmérsékleten felolvasztott gesztenyemasszát villával áttörjük, szükség szerint adhatunk hozzá porcukrot, vagy egyéb édesítőszert, és a vanilíáscukrot, 1-2 evőkanál habtejszínnel összekeverjük (lazítjuk). Közben a tejszín többi részét (kézzel!) fölverjük habbá, és a kész habbal a gesztenyekrémet óvatosan összekeverjük.
Tölthető a palacsintákba !
Túrókrém:
(kb. 12-16 db palacsintába)
Hozzávalók: 250 gramm Tehéntúró,
1 citrom reszet héja,
2 db friss tojás,
6 dkg fruktóz,
5 dkg mazsola,
1 csomag Vaníliáscukor,
1 db kisebb burgonya,
1 dl tej,
2 dkg Vaj vagy Rama margarin,
1 evőkanál CH szegény poralakú
édesítőszer (a tojásfehérjéhez)
Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk langyos tejbe. A burgonyát megpucoljuk, odatesszük főni (só nélkül), ha puhára főtt, kevés margarinnal és a mazsoláról a tejjel péppé törjük.
A túrót egy tálban, villával alaposan áttörjük. Hozzáadjuk, a van.cukrot, a fruktózt, a reszelt citromhéjat, a burgonyapépet, a 2 db tojásnak a sárgáját, és nagyon alaposan összekeverjük. Majd beletesszük a mazsolát és ismét átkeverjük. (Mostmár óvatosabban, ha alaposan megázott a mazsola nehogy szétkeverjük.)
Fölverjük a tojások fehérjéjét. (A felverés előtt, annyi sót teszünk bele, amit éppen a két ujjunk között csak összetudunk csípni.) Ha félig felverjük, tesszük bele az édesítőt, és teljesen felverjük.
(Addig verjük, amíg az edény fejre állítható és benne marad!)
Óvatos mozdulatokkal a túróba keverjük a tojásfehérje habot.
Tölthető a palacsintákba !
Jó étvágyat hozzá !
|
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc recptjeim
<<< Vissza: Főoldal
|
|
|
Hozzávalók:
200 g finomliszt,
2 dl tej,
2 teáskkanál cukor (cukormentes palacsinta esetén,
10 szem süssina),
2 egész tojás,
1 evőkanál étolaj,
csipet só,
3 - 4 db közepes (reszelni való) alma,
szódavíz,
+ étolaj a sütéshez,
fahéjjas porcukor (vagy édesítőszer) a szóráshoz.
Elkészítés:
A tejben feloldjuk a cukrot, vagy édesítőszert. Keverőtálba kimérjük a lisztet, beleütjük a tojásokat, a csipet sót, hozzátesszük az édes tejet. Fakanállal keverjük. (Lazán, könnyen keverhető.) Ha sima, hozzákeverjük az étolajat. Átkeverjük. A meghámozott almákat belereszeljük. Lehet un. káposztareszelőn, de akkor nagyobb darabokban van benne az alma. Ha finomabb reszelőn, sajtreszelőn reszeljük az almát, a tészta egyenletesebb állagú lesz, sütéskor könnyebb vele bánni. Ha szükséges, szódavízzel hígítjuk.
Olajozott palacsintasütőben sütjük. Vastagabb lesz a hagyományos palacsintáknál.
Tálalás:
Fahéjjal kever porcukorral (vagy porállagú édesítőszerrel) megszórjuk, esetleg háromszög alakúra hajtva tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá !
|
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc recptjeim
<<< Vissza: Főoldal
|
|
|
Hozzávalók:
200 g finomliszt,
2 dl tej,
2 teáskkanál cukor (cukormentes palacsinta tészta esetén,
10 szem süssina),
2 egész tojás,
1 evőkanál étolaj,
csipet só,
szódavíz,
6 - 8 db nagyobb alma,
+ étolaj a sütéshez,
fahéjjas porcukor (vagy édesítőszer) a szóráshoz.
Elkészítés:
A szokásos módon elkészítjük a palacsinta tésztát, de nem hígítjuk.
Az almákat meghámozzuk, a csutkákat eltávolítjuk belőllük, és fölszeleteljük, kb. 8-10 mm-es szeletekre.
Az almaszeleteket a palacsintatésztába beleforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Papírtörlőn az olajat lecsepegtetjük, és tálra rakjuk.
Tálalás:
Fahéjjal kever porcukorral (vagy porállagú édesítőszerrel) megszórjuk.
Laktató egytál étel mellé, desszertnek, vagy uzsonnára tálaljuk.
A gyerekek állatalában nagyon kedvelik !
Jó étvágyat hozzá !
|
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc recptjeim
<<< Vissza: Főoldal
|
|
|
Hozzávalók:
A palacsintatésztához:
200 g finomliszt,
3 dl tej,
1 teáskkanál cukor (cukormentes palacsinta esetén,
fruktóz),
1 egész tojás,
1 evőkanál étolaj,
csipet só,
10 g élesztő,
+ étolaj a sütéshez.
A töltelékhez:
100 g darált mák,
ízlés szerint cukor (fruktóz),
barack lekvár.
A tetejére:
1 kis tábla tortabevonó.
Elkészítés:
Az élesztőt 1/2 dl langyos tejbe morzsoljuk, beleteszünk 1 teáskanál cukrot (fruktózt), és beleütjük az 1 tojást. Lefedjük, majd meleg helyen pár percet pihentetjük. Amikor megkelt, egy nagyobb keverőtálba tesszük a liszt egy részét, csipetnyi sóval ízesítjük, és hozzákeverjük az élesztős tejet. A maradék tejet és lisztet felváltva adagolva, csomómentesre keverjük.
Legalább fél órára langyos helyre tesszük, közben kétszeresére megkel.
Közben a mákot elkészítjük. Összekeverjük a cukorral (fruktózzal).
A megkelt palacsinta masszát bőven olajozott palacsintasütőben kisütjük. Fontos, hogy ne sajnáljuk a zsiradékot, mert könnyen leég. Emiatt a kelt palacsinták kicsit szinesebbek lesznek, mint a hagyományosak, és kicsit vastagabbak is, nehezebb is átfodítani.
Tálalás:
A kisüt palacsintákat a következőképpen töltjük meg: Egy palacsintát elhelyezünk a tányéron, megszóruk az ízesített mákkal, páhelyezzük a következő palacsintát, megkenjük baracklekvárral, ráhelyezzük a következő palacsintát, amire mák kerül, és folytatjuk tovább, amig a palacsintáink el nem fogynak. A Legfelső palacsintára elkészítjük a csokimázat (tortabevonót).
Tálalható ! Szeletelhető, mint a torta.
Ha, valaki nem szereti a mákot, dióval is elkészíthető!
A dióhoz, a baracklekvár helyett választhatunk valamilyen piros bogyósgyümölcs lekvárt is.
Sőt, elkészíthető a gesztenyekrémmel, meggyel is.
Jó étvágyat hozzá !
|
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc recptjeim
<<< Vissza: Főoldal
|
|
|
| |