Hozzávalók :
A piskótához:
6 darab friss tojás,
30 dkg porcukor
10 dkg darált dió,
20 dkg sima liszt,
1 sütőpor,
5 +5 evőkanál víz.
A töltelékhez:
18 dkg kristálycukor,
1 db tojás sárgája,
20 dkg vaj,
2 evőkanál sütőrum,
16 dgk darált dió,
kevés reszelt citromhéj.
Elkészítése:
A piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. a sárgáját, az 5 kanál vízzel, a 30 dkg porcukorral fél órán keresztül habverővel nagyon alaposan habosra verjük. Közben a fehérjéket is 5 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. A habosra vert sárgájához, hozzákeverjük a 10 dkg darált diót, majd majd felváltva a sütőporral kevert lisztet és a keményre vert tojásfehérjét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
Előmelegített sütőben, lassú tűzön megsütjük.
Tűpróbát készítünk.
Ha, megsült, kiborítjuk, és megfordítjuk.
Hagyjuk kihűlni.
A töltelék:
A 18 dkg kristálycukrot, 6 evőkanál cukorral felfőzzük.
(Törésig főzzük, ami annyit jelent, hogy próbát készítünk. A keverőkanállal hideg vízbe csöppentünk a forró cukorból. Ha nem vegyül, hanem megdermed, akkor jó!)
Tűzről levéve, belekeverjük a tojás sárgáját, 20 dkg vajat (a Rama nem jó!), kb 2 evőkanálnyi sütőrumot, és a kevés reszelt citromhéjjal elkevert darált diót.
Hideg helyre tesszük. Teljesen kihűtjük.
Amikor már teljesen kihűlt, elővesszük és habosra keverjük.
Ekkor tölthető vele a piskóta.
A tálcánk méretétől függően két vagy három rétegben töltjük, ennek megfelelően vágjuk a piskótát, hosszában, keresztben, esetleg lapjában is és osztjuk a krémet is. Természetesen a krémet úgy, hogy a bevonásra is jusson.
A díszítéshez használhatunk villát a bevonókrém cakkosra díszítéséhez. Tehetünk a tetejére felezett vagy negyedelt szép diószemeket.
Tálalás:
Tálaláskor adhatunk hozzá, édesített tejszínhabot.
{ Ezt a receptet, Édesanyám, anno a Quirin család házvezetőnőjétől kapta. }
|