Hozzávalók:
35 dkg liszt,
25 dkg vaj (vagy Rama),
7 evőkanál víz,
1 evőkanál 10 %-os ecet,
1 teáskanál só,
Reszelt sajt, tejföl, szezámmag.
Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat, a vizet és az ectet egy csészében előkészítjük.
A lisztbe belekeverjük a sót, majd a vajjal (az eredeti recetben Rama volt, de így finomabb) elmorzsoljuk. Hozzáöntjük a víz és ecet keverékét. Nagyon alaposan összedolgozzuk.
{Elég érdekes állagú masszát kapunk.}
Amikor alaposan összedolgoztuk, egy tálkába tesszük, folpackkal letakarjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük.
Legalább 24 órát pihentetjük. (Ha, több napot áll, akkor sem lesz semmi baja.)
Amikor sütjük, kisadagokban elővesszük (egyszerre kb. egy tepsinyit veszünk elő, a többit a hűtőben hagyjuk). Enyhén lisztezett táblán, késhát vastagságúra nyújtjuk. Egyenletesen, vékonyan megkenjük tejföllel, reszelünk rá sajtot. Rádlizóval (derelyevágóval) ujjnyi vastag csíkokat vágunk, amit tetszőleges hosszúságban feldarabolunk.
Az előre elkészített, sötőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Nem túl szorosan, mert különben sülés közben összeragadhatnak. Mielőtt a sütőbe tesszük, megszórhatjuk szezámmaggal.
Előre melegített, közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.
Tálalás:
Hosszú ideig elálló ropogós sós keksz.
Kínálható nasinak, tökéletes ropogtatni való italok mellé is.
|