Hozzávalók:
A tésztához:
28 dkg liszt,
14 dkg zsír (vajjal, margarinnal is készíthető), ha nagyon "ikrás" a zsír, a mennyiségét lehet kicsivel csökkenteni, mert különben nehéz a tésztával bánni,
1/2 dl tej,
2 db tojás sárgája,
2 dkg élesztő,
A töltelékhez, a tésztába:
Savanykás lekvár (pl. meggy, málna)
A töltelékhez II. {az árvalányhaj a kalapon} :
3 db tojás fehérje,
10 dkg porcukor,
16 dkg darált dió,
1 db citrom reszelt héja.
Elkészítés:
A lisztet, a zsiradékkal elmorzsoljuk.
Fészket készítünk bele, bele teszük a tojás sárgákat, beleöntjük a tejet és belemorzsoljuk az élesztőt.
Jól összedolgozuuk !
Lisztezett táblán vékonyra nyújtjuk, közepes méretű kerek formával kiszúrjuk.
Kettessével, lekvárral összeragasztjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatuk.
Ha készen van, 2 órára hűvös helyre, pihenni tesszük.
Ha, letelt a pihentetési idő, a tojásfehérjéket a porcukorral fölverjük.
(Géppel, kisfozozaton kezdve, majd emelve a fordulatszámot, alaposan fölverjük!)
Ha, elég kemény a cukros tojásfehérje hab, hozzákeverjük a darált diót, amihez előzőleg citromhéjat reszeltünk.
A diós tojásfehérje habot a pihentett (megkelt) tésztakarikákra halmozzuk (elosztjuk).
Előmelegített, közepesen meleg sütőben megsütjük.
Ha kisült, tálcára rakjuk és tálalható.
Jó étvágyat hozzá !
|