Menü
     
Calendar
2024. Október
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
     
KÉZIMUNKÁIM
     

Névmutató a receptekhez

     
Babaváros
     
A Lányom rajzai

Rajz, kézimunka és egyéb érdekességek

     

Sárgabarack krémleves

     
Extrák
     
Számláló
Indulás: 2009-07-24
     

 

Meterológia

 www.eumet.hu

 

     

Legutóbbi frissítés
2024. április 18.

 

     
 
Palacsinták

Hagyományos palacsinta

 


Palacsinta 

[ Sokaknak gondot okoz, a palacsinta tészta csomómentesre való kikeverése. Van egy egyszerű receptem.  Nincs vele sok "macera". Egyszerű, és gyorsan kész. ]

Hozzávalók:  (kb. 20 db palacsinta lesz belőlle)
               200   g                    finomliszt,
                    2   dl                   tej,
                    2   teáskkanál   cukor (cukormentes palacsinta esetén, 
                                                            10 szem süssina),
                    2   egész             tojás,
                    1   evőkanál       étolaj,
                         csipet            só,
                                               szódavíz,
                    +  étolaj a sütéshez.

Elkészítés:  A tejben feloldjuk a cukrot, vagy édesítőszert. Keverőtálba kimérjük a lisztet, beleütjük a tojásokat, a csipet sót, hozzátesszük az édes tejet. Fakanállal keverjük. (Lazán, könnyen keverhető.)  Ha sima, hozzákeverjük az étolajat. Átkeverjük, ha szükséges, szódavízzel hígítjuk.
Olajozott palacsintasütőben sütjük.

 

 

Kisült a palacsinta 

 

Tálalás:

Tölthetjük: túróval, dióval, bármilyen dzsemmel, kakaóval, esetleg gesztenyekrémmel.

 

Gesztenyekrém:
           Hozzávalók:  250 gramm  Mirelitt gesztenyemassza (édesített),
                                       3 dl            habtejszín,
                                       1 csomag  Vaníliáscukor,
                                                         cukor, esetleg édesítőszer ízlés szerint.
           Elkészítés:   

A  szobahőmérsékleten  felolvasztott  gesztenyemasszát villával áttörjük, szükség szerint adhatunk hozzá porcukrot, vagy egyéb édesítőszert, és a vanilíáscukrot, 1-2 evőkanál habtejszínnel összekeverjük (lazítjuk). Közben a tejszín többi részét (kézzel!) fölverjük habbá, és a kész habbal a gesztenyekrémet óvatosan összekeverjük. 

Tölthető a palacsintákba !

 

Túrókrém: 
           (kb.  12-16 db palacsintába) 
           Hozzávalók:  250  gramm    Tehéntúró,

                                       1  citrom      reszet héja,
                                       2  db friss    tojás,
                                       6  dkg           fruktóz,
                                       5  dkg           mazsola,
                                       1  csomag     Vaníliáscukor,
                                       1  db             kisebb burgonya,
                                       1  dl               tej,
                                       2 dkg            Vaj vagy Rama margarin,
                                       1  evőkanál   CH szegény poralakú 
                                                                    édesítőszer (a tojásfehérjéhez) 
                         
                                                                          

           Elkészítés:   

A  mazsolát beáztatjuk langyos tejbe. A burgonyát megpucoljuk, odatesszük főni (só nélkül), ha puhára főtt, kevés margarinnal és a mazsoláról a tejjel péppé törjük.
A túrót egy tálban, villával alaposan áttörjük. Hozzáadjuk, a van.cukrot, a fruktózt, a reszelt citromhéjat, a burgonyapépet, a 2 db tojásnak a sárgáját, és nagyon alaposan összekeverjük.  Majd beletesszük a mazsolát és ismét átkeverjük. (Mostmár óvatosabban, ha alaposan megázott a mazsola nehogy szétkeverjük.)
Fölverjük a tojások fehérjéjét. (A felverés előtt, annyi sót teszünk bele, amit éppen a két ujjunk között csak összetudunk csípni.)  Ha félig felverjük, tesszük bele az édesítőt, és teljesen felverjük.
(Addig verjük, amíg az edény fejre állítható és benne marad!)
Óvatos mozdulatokkal a túróba keverjük a tojásfehérje habot.

Tölthető a palacsintákba !

 

Jó étvágyat hozzá !

 

 

<<<  Vissza : Kedvenc recptjeim
<<<  Vissza:  Főoldal

Almás palacsinta

 


Almás palacsinta 

Hozzávalók: 
               200   g                    finomliszt,
                    2   dl                   tej,
                    2   teáskkanál   cukor (cukormentes palacsinta esetén, 
                                                            10 szem süssina),
                    2   egész             tojás,
                    1   evőkanál       étolaj,
                         csipet            só,
             3 - 4   db                  közepes  (reszelni való) alma, 
                                               szódavíz,
                    +  étolaj a sütéshez,
                        fahéjjas porcukor (vagy édesítőszer)  a szóráshoz.

Elkészítés: 

A tejben feloldjuk a cukrot, vagy édesítőszert. Keverőtálba kimérjük a lisztet, beleütjük a tojásokat, a csipet sót, hozzátesszük az édes tejet. Fakanállal keverjük. (Lazán, könnyen keverhető.)  Ha sima, hozzákeverjük az étolajat. Átkeverjük. A meghámozott almákat belereszeljük.  Lehet un. káposztareszelőn, de akkor nagyobb darabokban van benne az alma. Ha finomabb reszelőn, sajtreszelőn reszeljük az  almát, a tészta egyenletesebb állagú lesz, sütéskor könnyebb vele bánni.  Ha szükséges, szódavízzel hígítjuk.
Olajozott palacsintasütőben sütjük.  Vastagabb lesz a hagyományos palacsintáknál.

Tálalás:  

Fahéjjal kever porcukorral  (vagy  porállagú édesítőszerrel)  megszórjuk, esetleg háromszög alakúra hajtva tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá !

 

 

Alma 

<<<  Vissza : Kedvenc recptjeim
<<<  Vissza:  Főoldal

Bundás alma

 


Bundás alma 

Hozzávalók:  
               200   g                    finomliszt,
                    2   dl                   tej,
                    2   teáskkanál   cukor (cukormentes palacsinta tészta esetén, 
                                                            10 szem süssina),
                    2   egész             tojás,
                    1   evőkanál       étolaj,
                         csipet            só,
                                               szódavíz,
              6 - 8   db                 nagyobb alma,
                    +  étolaj a sütéshez,
                         fahéjjas porcukor (vagy édesítőszer)  a szóráshoz.

Elkészítés: 

A szokásos módon elkészítjük a palacsinta tésztát, de nem hígítjuk.
Az almákat meghámozzuk, a csutkákat eltávolítjuk belőllük, és fölszeleteljük, kb. 8-10 mm-es szeletekre.
Az almaszeleteket a palacsintatésztába beleforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Papírtörlőn az olajat lecsepegtetjük, és tálra rakjuk.

Tálalás:

Fahéjjal kever porcukorral  (vagy  porállagú édesítőszerrel)  megszórjuk.
Laktató egytál étel mellé, desszertnek, vagy uzsonnára tálaljuk.

A gyerekek állatalában nagyon kedvelik !

Jó étvágyat hozzá !

 

 

Alma 

<<<  Vissza : Kedvenc recptjeim
<<<  Vissza:  Főoldal

Rakottpalacsinta

 


Rakott palacsinta

Hozzávalók:  

           A palacsintatésztához:
             
 200   g                    finomliszt,
                    3   dl                   tej,
                    1   teáskkanál   cukor (cukormentes palacsinta esetén, 
                                                            fruktóz),
                    1   egész             tojás,
                    1   evőkanál       étolaj,
                         csipet            só,
                   10  g                    élesztő,
                        +  étolaj a sütéshez.

          A töltelékhez:
                 100  g                    darált mák,
                           ízlés szerint cukor   (fruktóz),
                           barack lekvár.

          A tetejére:
                      1   kis tábla        tortabevonó.

Elkészítés: 

Az élesztőt 1/2 dl langyos tejbe morzsoljuk, beleteszünk 1 teáskanál cukrot (fruktózt), és beleütjük az 1 tojást. Lefedjük, majd meleg helyen pár percet pihentetjük. Amikor megkelt, egy nagyobb keverőtálba tesszük a liszt egy részét, csipetnyi sóval ízesítjük, és hozzákeverjük az élesztős tejet. A maradék tejet és lisztet felváltva adagolva, csomómentesre keverjük.
Legalább fél órára langyos helyre tesszük, közben kétszeresére megkel.

Közben a mákot elkészítjük. Összekeverjük a cukorral (fruktózzal).

A megkelt palacsinta masszát bőven olajozott palacsintasütőben kisütjük. Fontos, hogy ne sajnáljuk  a zsiradékot, mert könnyen leég. Emiatt a kelt palacsinták kicsit szinesebbek lesznek, mint a hagyományosak, és kicsit vastagabbak is, nehezebb is átfodítani.

Tálalás:

A kisüt palacsintákat a következőképpen töltjük meg:  Egy palacsintát elhelyezünk a tányéron, megszóruk az ízesített mákkal, páhelyezzük a következő palacsintát, megkenjük baracklekvárral, ráhelyezzük a következő palacsintát, amire mák kerül, és folytatjuk tovább, amig a palacsintáink el nem fogynak. A Legfelső palacsintára elkészítjük a csokimázat (tortabevonót).

Tálalható !  Szeletelhető, mint a torta.

 

Ha, valaki nem szereti a mákot, dióval is elkészíthető!
A dióhoz, a baracklekvár helyett választhatunk valamilyen piros bogyósgyümölcs lekvárt is.

Sőt, elkészíthető a gesztenyekrémmel, meggyel is.

 

 

 

 

Jó étvágyat hozzá !

 

 

<<<  Vissza : Kedvenc recptjeim
<<<  Vissza:  Főoldal

 
 
     

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints