|
|
|
|
|
Babaleves (fejtett bab leves), ahogyan én szoktam elkészíteni.
A bableves, úgy az igazi, ha hús is fől benne, ehhez a legideálisebb valamilyen füstölt hús.
Mi, babgyulyásnak tituláljuk, bár a gulyásnak az elkészítése teljesen más. |
|
Hozzávalók:
20 dkg fejtett bab (szezonban friss) mirelitt,
50 dkg kockázott bacon,
2 cikk fokhagyma,
2-3 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyem,
néhány db babérlevél,
10-12 szem fekete bors,
magyaros fűszer,
1/2 dl-nyi szárított csipetke,
1 evőkanál zsír + 2 dkg liszt (rántáshoz),
kis fej vöröshagyma,
2 dl telföl,
Elkészítés:
A bacont felteszük főzni, hideg vízben.
Beletesszük, a fokhagymát, a babérlevelet, szemes borsot (a borsot tea tojásban, hogy majd ha kész egyben ki tudjuk emelni belőlle).
Miközben a bacon fől, elkészítjük a zöldségeket. Megpucoljuk, hasábokra vágjuk.
A babaot föltesszük főni. Ha, felforrt, levesszük a tűzről és leszűrjük, majd a félig megfőtt baconhoz tesszük.
Beleteszük a zöldségeket is, és együtt főzzük tovább. A lé mennyiségét úgy igyekszünk belőni, hogy levest főzünk.
Közben, a csipetkét enyhén sós vízben megfőzzük.
Ha már a bacon is, bab is, zöldségek is puha, beletesszük a kifőzött csipetkét és elkészítjük a rántást. Kb. evőkanálnyi zsírt olvasztunk, megpirítunk benn egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, teszünk rá 2 dkg lisztet és rózsaszín rántast készítünk. Hideg vizzel föleresztjük és a leveshez öntjük.
Összeforraljuk.
Teszünk bele 2 dl tejfölt, azzal is összeforraljuk.
Kóstoljuk, ha szükséges, után sózzuk.
Tálalás:
Tartalmas leves.
Pogácsával, kelt kaláccsal érdemes tálalni.
Jó étvágyat hozzá !
|
|
|
|
|
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc receptjeim
<<< Vissza : Főoldal
<<< Vissza : Névmutató receptekhez
|
|
|
|
| |