|
|
Diós-vaníliás
Hókifli
{az igazi}
|
|
|
Hozzávalók:
A hókiflihez :
330 g liszt,
85 g porcukor,
250 g vaj,
120 g dió.
A tetejére:
1!2 rúd vanília,
20 g porcukor.
Elkészítés :
A lisztet elkeverjül a porcukorral, majd átszitáljuk.
A diót összevágjuk, mozyárban megtörjük, majd hozzáborítjuk a lisztes keverékhez.
(Jobb így, mint darálni, mert marad benne egy-két darab, amitől sokkal jobb lesz a kiflik textúrája.)
Mehet bele még egy csipet só, aztán a kockára vágott hideg vaj.
Innentől kezdődhet a kézimunka: szépen morzsoljuk el a hozzávalókat, aztán gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává..
Az elkészült tésztát folpackba tekerjük, kicsit lapítsuk eis ki, mert így gyorsabbanhűl, aztán mehet fél órára a hűtőbe (ha egy napot pihen, az sem baj).
A hideg tésztát kicsomagoljuk, és 20 g-os kockákat vágunk (csipkedünk) belőle.
A két tenyerünk között kicsit meghengergetjük, majd az így kapott "kígyót" kifli alakúra formázzuk.
Sütőlappal bélelt tepsibe tesszük.
A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük. 12-15 perc alatt meg sül.
Vigyázat ! Ne hagyjuk tovább bent, mert akkor kiszárad !
A tetejére :
A fél vaníliarúd magjait kikaparjukés hozzáadjuk a porcukorhoz és kiskanállal alaposan eldolgozzuk benne.
{Vaníliarud hiányában, Bourbon vaníliáscukorral is elkészíthatjük.}
Az elején nehezebben meg az eldolgozás, de ne adjuk fel, szépen elvegyül majd benne.
A sütőből kivett kifliket, még langyosan megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Jó étvágyat hozzá !
|
|
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc receptjeim
<<< Vissza : Főoldal
<<< Vissza : Névmutató receptekhez
|
|
|
Hozzávalók:
250 g liszt,
250 g vaj (vagy Rama margarin),
2 dl tejföl,
1 csipetnyi só.
Töltelékhez:
Gesztenyéshez: 25 dkg Gesztenyemassza,
8 dkg Rama.
Dióshoz: Baracklekvár,
darált dió.
Elkészítés:
A liszthez, egy csipet sót keverünk, és avajjal eldolgozzuk, majd beledolgozzuk a tejfölt.
Legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe teszük. Pihentetjük.
Másnap, cipókat formálunk belőle, 8-10 db-ot.
Kinyújtjuk, egyenként 8 háromszöget vágunk belőle. Megtöltjük a töltelékkel.
Gesztenyéshez, a gesztenyemasszát kikeverjük habosra kevert Rama-val.
Dióshoz, baracklekvárba keverünk darát diót.
Felsodorjuk, kifliket formázunk belőle, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
Még melegen, vaníliás cukorral kevert porcukorban megforgatható.
Jó étvágyat hozzá !
|
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc receptjeim
<<< Vissza : Főoldal
<<< Vissza : Névmutató receptekhez
|
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc receptjeim
<<< Vissza : Főoldal
<<< Vissza : Névmutató receptekhez
|
|
|
|
| |