|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg sima liszt,
20 dkg kenyérliszt,
15 dkg főtt burgonya,
2,5 dkg élesztő,
5 dkg vaj,
1 teáskanál fruktóz,
1 teáskanál só,
1 db só,
1 dl meleg tej,
1 dl meleg víz (ha pucolva főzzük a burgonyát, annak a főzővizét használjuk).
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, megtörjük és hűlni hagyjuk. Ha, pucolva főzzük, a levét félre tesszük.
A liszteket, a sóval a dagasztótálban összekeverjük, közepébe fészket készítünk. Beleteszük a fruktózt, rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet. Hagyni kell, hogy az élesztő felfusson (kb. 15 perc). Közben minden hozzávalót a tálba tesszünk. Alaposan kidolgozzuk. Lezárjuk a dagasztótálat, vagy kendővel letakarjuk és meleg helyen kb kétszeresére kelesztjük.
Ha, megkelt, erősen lisztezett felületen alaposan átgyujuk. Kicsit lágyabb a tészta, ezért kell inzenzíven lisztezni. 16 részre osztjuk (én általában, mérni szoktam, hogy tényleg egyformák legyenek), zsömle alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és letakarjuk.
Meleg helyen, kb még egy órát kelesztjük.
Első ránézésre, a formázás után lehet, hogy kicsinek tűnnek, de tényleg zsömle méretűre "híznak".
Semmivel nem kell megkenni!
200 °C -ra melegített sütőbe tesszük, kb 12-15 perc alatt megsül.
Tálalás:
Reggelire, vacsorára remek kenyér pótló.
|
Jó étvágyat hozzá !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc receptjeim
<<< Vissza : Főoldal
<<< Vissza : Névmutató receptekhez
|
|
|
|
| |