|
|
Molnárkalács
|
( saját,
szüleimtől örökölt recept ) |
|
|
Hozzávalók:
56 dkg liszt,
10 dkg vaj ,
25 dkg kristálycukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 liter tej,
3 tojás (1 egész tojás és 2 sárgája)
a sütővas kenéséhez, olvasztott vaj.
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, hozzákeverjük a cukrot és a vaníliáscukrot, majd belekeverjük a tojásokat.
Ha, alaposan elkevertük, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a tejet váltogatva.
Simára keverjük. Palacsinta tészta szerű, sűrű masszát kapunk.
Célszerű sütés előtt legalább négy órát pihentetni, de legjobb, ha előző este bekeverjük, és másnap fogunk a kisütéshez.
A sütéshez szükségünk van molnárkalács sütővasra !
Süthető szabad tűzön (parázson), régi fajta asztaltűzhely karikáit félre tesszük, és a parázs fölött.
Vagy, süthető gáztűzhelyen is.
A sütés:
1.) Parázson, vagy a gáztűzhely lángja fölött a sütővasat felforrósítjuk (sistergősre).
2.) Az első darab előtt, mindkét oldalát, a továbbiakban csak az alsó oldalt, (ahová a tésztát teszük), gyengén megkenjük olvasztott vajjal.
3.) Egy kanálnyi tésztát teszünk a sütővas alsó oldalának a közepére.
4.) A sütővasat visszatesszük a parázs főlé, lassan, óvatosan összenyomjuk, majd összekapcsoljuk. Ilyenkor "sír" a tészta. Előbb az egyik, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Szép, rózsaszínűre.
5.) Leveszük a tűzről a sütővasat. Kinyitjuk, és levesszük róla a kész molnárkalácsot.
Vigyázni kell vele, mert forró a vas (ÉGET!!) és a kalács is forró !
Ilyenkor még lágy, de gyorsan megkeményedik.
6.) Még forró állapotban feltekerhető a kisütött kalács. Ilyenkor, egy orsó vagy vékony fakanál nyél segítségével fel tudjuk tekerni, még a sütővason.
Finom, ropogós, nassolni való !
Jó étvágyat hozzá !
|
A sütés folyamata fényképekkel:
Melegszik a sütővas
|
A kikevert massza elkészítve
|
A masszából egy adag a sütővasra kerül
|
- A sütővasat összezárjuk, fokozatosan összekapcsoljuk, a szélét körbevágjuk
{ami tészta a vason esetleg körben kijön (kifolyik)}.
- Mind két oldalát megsütjük.
- Hallani, ahogy "sír" a tészta !
|
A kész molnárkalács
{Így látszik a minta a kész kalácson}
|
A feltekerés folyamata 1.
|
A feltekerés folyamata 2.
|
A feltekerés folyamata 3.
|
A feltekerés folyamata 4.
|
A feltekert molnárkalács tálalva
|
Saját molnárkalács sütővasunk:
Borsodnádasdi születésű lévén, (ott nagy hagyománya van a molnárkalácsnak - a Lemezgyár közelsége, ill. az ügyeskezű mesteremberek ...), a településen, szinte minden családban volt molnárkalács sütővas.
A molnárkalács sütővasak, mindkét oldalukon véséssel díszített öntötvas lapok, melyeket hosszú nyéllel láttak el, hogy a sütés közben kezelhető legyen. A sütővasakon lévő negatív mintát adja vissza a kisütött molnárkalács.
A mi, sütővasunkat szüleimtől örököltük. Édesanyám első férje, Pelényi Gyula készítette anno. A sütővasunknak csak az egyik oldalán van minta, ennek oka, hogy 1940-ben készült, és sajnos már nem "jutott" idő a második oldal mintázására. Közbeszólt a
II. Világháború. Édesanyám férjét elvitték a frontra, ahonnan már nem térhetett vissza. A Don kanyarban eltűnt.
|
|
|
|
|
A molnárkalács borsodnádasdi hagyománya:
Borsodnádasd élő néphagyománya a molnárkalács ostya sütése. Az édesség a római katolikus liturgiában használt szentelt ostyából alakult ki.
A régmúltban a helyiek a mindennapok mellett elsősorban nagyböjt, húsvét, karácsony ünnepein és a fonóházban, lakodalmak során készítették. A hagyomány őrzése a családokon belül öröklődött, egészen napjainkig. A népi süteményt kerek tányérú, ollószerűen nyitható sütővassal állítják elő.
Településünkön kiemelkedően nagy a sütővasak előfordulása, mert a helyi Lemezgyár létrejötte (1864) után a kétlaki (paraszti és ipari) életformát folytató dolgozók az üzemben a vasak készítéséhez szükséges alapanyaghoz, szakértelemhez, gépekhez jutottak. A többszáz borsodnádasdi sütővas között nincs két egyforma, mindegyik más-más egyedi motívumot, szöveget hordoz. Az utóbbi évtizedben a Városi Önkormányzat és több civil szervezet felismerve a hagyomány közösségformáló erejét, bemutató sütéseket, fesztiválokat szervezett a népszokás továbbfejlődése érdekében.
A szervezett hagyományőrzés hatására egyre több fiatal vált a molnárkalács sütés tradíciójának aktív részesévé, tudatos és lelkes művelőjévé.
http://www.szellemiorokseg.hu/index0.php?name=0_molnarkalacs
Szellemi kulturális örökség
Molnárkalács sütővas minták:
Molnárkalács sütővasak:
|
|
|
|
|
Eladó molnárkalács sütővasam nincs !
Készítőt nem ismerek, így közvetíteni sem tudok !
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc receptjeim
<<< Vissza : Főoldal
<<< Vissza : Névmutató receptekhez
|
|
|
2015. júliusában, Babaváros is járt a Borsodnádasdi Molnárkalács Fesztiválon.
A molnárkalács sütést és kóstolás maketteztük a babagyűjtemény segítségével.
A kép a borsodnádasdi Közösségiház előcsarnokában bemutatott életképről (makettről) készült.
|
|
|
|
|
| |