Hozzávalók:
A tésztához : 50 dkg liszt
1 csomag sütőpor,
5 dkg fruktóz,
1/2 csomag vanilliáscukor,
1 egész tojás,
15 dkg zsír (vagy vaj),
2 dl tejfel.
A töltelékhez: 1,2 - 1,5 kg alma (tisztán mérve),
édes morzsa (2 db babapiskóta lereszelve),
3 dkg fruktóz,
1/2 csomag vanílliás cukor,
őrölt fahéj (ízés szerint),
6 dkg mazsola.
A tetejére: 1 tojás sárgája elkeverve 1 evőkanál tejföllel.
Elkészítés:
A lisztbe bellekeverjük a sütőport és a sót, "lazán" eldolgozzuk a zsirral, majd hozzáadjuk a vanílliás cukorral elkevert fruktózt, a tojást, a tejfölt.
Összedolgozzuk, majd a tésztát kétfelé osztjuk.
A tészta egyik felé félre tesszük, a másik felét kinyújtjuk (géztepsi méret).
A kinyújtott tésztát, a nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük, eligazítjuk.
Megszórjuk az édes morzsával.
Ráreszeljük az alma kb. felét.
Rászórjuk a mazsolát, majd ráreszeljük a többi almát is.
Elosztjuk rajta a vanílliacukorral összekevert fruktózt.
Megszórjuk fahéjjel.
Kinyújtjuk a tészta másik felé is. ráhelyezzük a már tepsiben lévő lap ill. töltelékre.
Egy tojássárgáját elkeverünk, kb. annyi tejfellel mint a tojássárgája (egy evőkanálnyi).
Kenőtoll (ecset) segítségével elkenjük a tészta tetején, villával díszítjük és mehet a sütőbe.
Előmelagített, forró sütőben világosbarnára sütjük.
Ha kisült, kendővel letakarva hagyjuk kihűlni.
Tálalás:
Ha a tészta kihűlt szeletelhető.
Aki úgy szereti porcukorral meghinthető (de, ez elhagyható).
Jó étvágyat hozzá !
|