Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1 egész tojás,
1 evőkanál rum,
1 teáskanál só (púpozott),
2,5 dkg élesztő,
tejföl, szükség szerint,
30 dkg vaj vagy darált tepertő,
3 dkg vaj,
Tojás sárgája a kenéshez.
Elkészítés:
50 dkg lisztbe belemorzsolunk, 3 dkg vajat, 2,5 dkg élesztővel, egy egész tojással, egy púpozott teáskanál sóval, egy evőkanál rummal, szükség szerinti mennyiségű tejföllel jól összedolgozzuk.
(Kicsit keményre hagyjuk a tészták !)
Kinyújtjuk, és belekenjük a 30 dkg vajat vagy darált tepertőt.
Összehajtogatjuk, és hűvös helyre pihenni tesszük.
Fél óra múlva, újra kinyújtjuk, majd ismét hajtogatjuk. Majd ismét pihentetjük fél órát.
Ezt ismételjük még 4 - 5 -ször.
A hajtogatásnál, célszerű figyelni, hogy minden alkalommal más irányba kezdjük a hajtogatást.
{pl. Első hajtogatás: fentről, jobbról, lentről, balról ~ minden alakalommal a tészta egy-egy harmadát hajtjuk be.
Második hajtogatás: jobbról, lentről, balról, fentről.
A harmadikat, lentről kezdjük ....
A negyediket, balról ....
Minden hajtogatással "megyünk" egy iránnyal tovább.}
Amikor már meg volt a kellő számú hajtogatás, és pihentetés, a tésztát kinyújtjuk.
Apró pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.
{A kiszúrásnál, "gazdaságosan" célszerű a pogácsát szaggatni, mert a kimaradt tészta, ugyan újra gyúrható és szaggatható, de nem lesz leveles !!}
A pogácsákat tepsibe, sütőlapra rakjuk, a tetejüket megpöttyintjük tojássárgájával. (nem célszerű maszatolni, és nem szabad, hogy a tojássárgája megfolyjon a pogácsák oldalán)
Forró sütőben sütjük, 20 - 25 perc alatt kész.
Tálalás:
Részeg pogácsa ~ nem a benne lévő egy evőkanál rumtól ! Az alkohol egyébként is elpárolog a sütés közben.
A magas hőfokon való sütés következtében, a hajtogatások során kialakúlt vékony lapocskák "szétvállnak", és bizony előfordúl, hogy elég vicces alakzatokat is fel tud venni a pogácsa.
Nem csak frissen (mint általában a pogácsák), hanem másnap is finom.
Teához, vagy csak úgy nassolni remek sós sütemény.
Jó étvágyat hozzá !