Hozzávalók:
A tésztához : 50 dkg liszt
1 csomag sütőpor,
5 dkg fruktóz,
1/2 csomag vanilliáscukor,
1 egész tojás,
15 dkg zsír (vagy vaj),
2 dl tejfel.
A töltelékhez : 100-120 dkg meggy és cseresznye vegyesen,
egy marék darált dió,
10 dkg fruktóz,
1/2 csomag vanílliás cukor,
őrölt fahéj (ízés szerint),
kevés édesmorzsa (2-3 babapiskóta lereszelve)
Vagy : 2 adag "Tiroli rétes"-be való töltelék (ITT)
A tetejére : 1 tojás sárgája és kb 1 evőkanálnyi tejföl keveréke.
Elkészítés:
A tészta elkészítése a mese almás tésztja. (ITT)
A tészta kinyújtott egyik felét, a nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük, eligazítjuk.
Megszórjuk az édes morzsával.
1.) Rászórjuk a magozott meggy-cseresznye keverékét, rászórjuk a diót, a fruktózt (+ vanílliás cukor), megszórjuk őrölt fahéjjal.
vagy:
2.) Ráhalmozzuk és elegyengetjük, az elkészített "tiroli rétes" tölteléket.
Kinyújtjuk a tészta másik felét is és a töltelékre tesszük.
Eligazítjuk.
Egy tojássárgáját elkeverünk, kb. annyi tejfellel mint a tojássárgája (kb. egy evőkanálnyi).
Kenőtoll (ecset) segítségével elkenjük a tészta tetején, villával díszítjük és mehet a sütőbe.
Előmelagített, forró sütőben világosbarnára sütjük.
Ha kisült, kendővel letakarva hagyjuk kihűlni.
Tálalás:
Ha a tészta kihűlt szeletelhető.
Aki úgy szereti porcukorral meghinthető (de, ez elhagyható).
Jó étvágyat hozzá !
|