|
|
Házi kenyér
géppel dagasztva,
sütőben sütve |
|
|
|
|
|
Házi kenyér
kézzel dagasztva,
sütőben sütve |
|
|
Kenyérsütőgép nélkül is lehet, finom, házi kenyeret készíteni otthon.
Hozzávalók: 1 kg kenyérliszt (BL-80 -as);
3 mokkáskanál só;
3 dkg élesztő;
2 dkg Rama margarin;
kb. ököl nagyságú burgonya;
kb. 6 - 6,5 dl víz;
kevés olvasztott zsír (vagy olaj) a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, földaraboljuk, enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, villával péppé törjük, hagyjuk kihűlni.
Egy kelesztőtálban elkészítjük a hozzávalókat.
Belemérjük a lisztet, rászórjuk a sót, és elkeverjük, majd a közepében kis lyukat készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszt tetejére körben bekészítjük a többi hozzávalót (főtt, tört burgonya, margarin), az élesztőre ráöntünk kb. 2 dl-nyi langyos vizet. Néhány percet várunk, amig az élesztő a langyos viz hatására elkezd "dolgozni", majd hozzáfoghatunk a dagasztáshoz.
Fokozatosan, a közepéről kifelé, összedolgozzuk a hozzávalókat. A langyos vizet, szükség szerint, fokozatosan adjuk hozzá. Amikor, a tészta már összeállt, két kézzel kedjük dagasztani és nagyon alaposan kidolgozzuk (kb. fél óra alatt kész). Ha alaposan kidolgoztuk a tésztát, félretesszük. Lezárjuk a kelesztőtálat, vagy kendővel letakarva kelesztjük.
Vigyázzunk, huzat ne legyen a helyiségben, mert azt a kelt tészta nem szereti.
Ha megkelt (pl, ha, a kelesztőtál tele van), lisztezett gyúrótáblára kiborítjuk, formázzuk, és előre, olvasztott zsírral véknyan kikent magas falú tepsibe tesszük a tésztát. Ismét félre tesszük. Kendővel letakarva kelesztjük.
Ha a tészta elkezd emezkedni, felfűthetjük a sütőt.
Éles késsel, határozott mozdulattal bevágjuk a tészta tetejét, majd kenőtollal, vízzel áttöröljük a tészta tetején a kelés következtében keletkezett kérget.
A 200-220 °C-ra felfűtött sütőbe tesszük a kenyeret, kb. 6-8 percig ezen a hőfokon tartjuk a sütőt. Utánna lehet a sütő hőfokát csökkenteni kb. 180 °C-ra. A forró fütőben, a kenyérben lévő élesztő (kovász) hatására, a kenyér megemelkedik, majd ezután indul meg a sütési folyamat. Ekkor már elegendő a kicsit alacsonyabb hőfok.
Ha gázsütőben sütjük, ekkor érdemes a kenyér tetejét sütőpapírral letakarni, mert a teteje könnyen megéghet. 180 °C -on sütjük kb fél órát, majd a a hőfokot ismét lehet csökkenten 160 °C -ra, ekkor a tepsit meg is fordíthatjuk.
A kenyér, kb. 50 perc (ez a teljes sülési idő) alatt sül meg teljesen. Ekkora a szemmel láthatóan el válik a tepsitől.
Amikor kisült, kivesszük a sütőből, a tepsiből deszkára borítjuk. Forrón, hideg vizzel áttöröljük a felső héjját (ettől fényesebb, és ropogósabb lesz).
Rácson hagyjuk kihűlni !
Jó étvágyat hozzá !
|
|
|
|
A kenyérsütés fázisai képekben |
Összkészítve a kenyér hozzávalói
|
Bedagasztott kenyértészta
|
Megkelt a kenyértészta
|
A kenyér kiszakítva, formázva, a tepsiben
|
A tepsiben (másodszor) megkelt kenyér,
a kenéshez, behasításhoz szükséges esközökkel
|
Sütés előtt, a kenyér
|
Kisült a friss, ropogós kenyér
|
|
|
Rényi Magda
TÜNDÉRVARÁZS
HAJNALI CSILLAG NÉZ BE AZ ÉGRŐL,
KONYHÁNKBAN VILLAN, NEVET A FÉNY,
AJTÓ CSIKORDUL, KISCICA ÉBRED,
SUHOG EGY BABAOS KARTONKÖTÉNY,
AMERRE LEBBEN, SÓKRISTÁLY SZÁLLDOS,
KÖMÉNYSZEM TÁNCOL, SZITA FOROG,
BÜKKFAFORGÁCSON KÍGYÓZNAK VÉGIG
GYUFÁRÓL GYÚLÓ TŰZOSTOROK.
LISZTBÉRCEK KÚPJÁN VIZSUGÁR CSURRAN,
LISZVÖLGYEK MÉLYÉN - KOVÁSZHALOM,
HÓFEHÉR VÁSZON ZIZZEN EGY SZÉKEN,
SZAKAJTÓ GUGGOL KISASZTALON.
KRUMPLIHEGY PIPÁL EZÜSTÖS FELHŐT,
LIBEG A FODRA KONYHÁNKON ÁT -
TÜNDÉRKE JÁR TÁN IDEBEN CSENDBEN,
S ŰZI HAJNALI VARÁZSLATÁT ?
LÁGY MELEG SZÁLLONG, PATTOG A RŐZSE,
ROPPAN AZ ÖREG KEMENCEFAL,
TÜNDÉRKÉNK FEJÉN MENYECSKEKENDŐ,
AJKÁN HALKAN ZÜMMÖG A DAL.
PIROSLÓ LÁNG ÖLT HUNCUTUL NYELVET,
OMLIKA FÉNYLŐ BÜKKFAPARÁZS -
ÚJ KENYERET SÜT ANYÁNK A DRÁGA :
EZ AZ A CSODÁS TÜNDÉRVARÁZS !
|
|
|
|
|
|
|
|
<<< Vissza : Kedvenc receptjeim
<<< Vissza : Főoldal
<<< Vissza : Névmutató receptekhez
|
|
|
|
| |