50 dkg liszt (kb. 2/3 része BL-80 és 1/3 része BL 55-ös liszt, kevereke)
1 teáskanál só,
2,5 dkg friss élesztő,
1,5 dkg vaj,
1 kisebb meretű (kb. 10 dkg-os) burgonya (enyhén sós vízbe megfőzve, megtörve),
3 - 3,5 dl víz,
Olvasztott zsír a tepsi kikenésehez.
Elkészítése :
Összekeverem a liszteket, beleszitálom az üstbe, belekeverem a sót és fészket készítek a közepébe. Belemorzsolom az élesztőt, ráöntök kb. 1,5 dl langyos vizet. Mire az élesztő felfut, körbe a lisztre belekészítem a vajat és főtt krumplit.
Elindítom a gépet.
Miközben a gép dagaszt, folyamatosan adagolok még hozzá langyos vizet. Amennyi még szükséges.
A dagasztógép teljesítményének a függvénye, az enyémmel 15 perc alatt kész.
Kézzel átdolgozom, lisztezem és letakarva kelesztem.
Ha duplájara kelt a tészta, bőven lisztezett felületre borítom, átgyúrom, formázom és olvasztott zsírral kikent tepsibe helyezem.
Letakarom és újra kelesztem.
Bekapcsolom a sütőt.
Amikor a sütő bemelegedett (200-220 °C), és "megindúlt" a tészta, kelése közben keletkezett kérget éles késsel behasíton, majd langyos vízzel, intenzíven bepermetezem a tetejét és mehet a sütőbe.
Az első 10 percben, magas hőfokon, hogy "felhúzza" a kenyeret, majd a tetejét letakarjuk sütőpapírral (hogy ne égjen meg) , a hőfokot pedig visszaveszem kb. 180 °C-ra.
25-30 perc alatt készre sül. (Ha, megsült, elvállik a kenyér a tepsitől.)
Amikor kisült, kiveszem a sütőből, és deszkára boríton.
A tetejét hideg vizes kézzel "átmosom" (mint, anno. nagyanyáink, anyáink a kemencéből kikerűlt kenyeret). A héja, szebb és ropogósabb lesz.
Rácson, kendő alatt hagyom kihűlni.
Jó étvagyat hozzá !