Menü
     
Calendar
2025. November
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
     
KÉZIMUNKÁIM
     

Névmutató a receptekhez

     
Babaváros
     
A Lányom rajzai

Rajz, kézimunka és egyéb érdekességek

     

Sárgabarack krémleves

     
Extrák
     
Számláló
Indulás: 2009-07-24
     

 

Meterológia

 www.eumet.hu

 

     

Legutóbbi frissítés
2024. április 18.

 

     
 K e n y é r

 Házi kenyér
 
kézzel dagasztva,  
sütőben sütve
Házi keyér (kézzel dagasztva, sütőben sütve)

Házi kenyér
 
géppel dagasztva,  
sütőben sütve
 

Korábban "nagy" kenyeret készítettem, kézzel dagasztva.
Az elmúlt karácsonyra az Angyalka meglepett egy csúcs szuper háztartási robotgéppel és kenyérsütő tepsivel.
Így újra nekiálltam a házikenyér sütésnek.

Kis (kb. 80 dkg-os) kenyér hozzávalói :

50 dkg liszt (kb. 2/3 része BL-80 és 1/3 része BL 55-ös liszt, kevereke)
1 teáskanál só,
2,5 dkg friss élesztő,
1,5 dkg vaj,
1 kisebb meretű (kb. 10 dkg-os) burgonya (enyhén sós vízbe megfőzve, megtörve),
3 - 3,5 dl víz,
Olvasztott zsír a tepsi kikenésehez.

Elkészítése :
Összekeverem a liszteket, beleszitálom az üstbe, belekeverem a sót és fészket készítek a közepébe. Belemorzsolom az élesztőt, ráöntök kb. 1,5 dl langyos vizet. Mire az élesztő felfut, körbe a lisztre belekészítem a vajat és főtt krumplit.
Elindítom a gépet.
Miközben a gép dagaszt, folyamatosan adagolok még hozzá langyos vizet. Amennyi még szükséges.
A dagasztógép teljesítményének a függvénye, az enyémmel 15 perc alatt kész.
Kézzel átdolgozom, lisztezem és letakarva kelesztem.
Ha duplájara kelt a tészta, bőven lisztezett felületre borítom, átgyúrom, formázom és olvasztott zsírral kikent tepsibe helyezem.
Letakarom és újra kelesztem.
Bekapcsolom a sütőt.
Amikor a sütő bemelegedett (200-220 °C), és
"megindúlt" a tészta, kelése közben keletkezett kérget éles késsel behasíton, majd langyos vízzel, intenzíven bepermetezem a tetejét és mehet a sütőbe.
Az első 10 percben, magas hőfokon, hogy "felhúzza" a kenyeret, majd a tetejét letakarjuk sütőpapírral (hogy ne égjen meg) , a hőfokot pedig visszaveszem kb. 180 °C-ra.
25-30 perc alatt készre sül. (Ha, megsült, elvállik a kenyér a tepsitől.)
Amikor kisült, kiveszem a sütőből, és deszkára boríton.
A tetejét hideg vizes kézzel "átmosom" (mint, anno. nagyanyáink, anyáink a kemencéből kikerűlt kenyeret). A héja, szebb és ropogósabb lesz.
Rácson, kendő alatt hagyom kihűlni.

Jó étvagyat hozzá !

 

 

 

 
 A kenyérsütés fázisai képekben
 
 
Az előkészített hozzávalók
 
Dagasztáshoz összekészírve
 
Dagasztás indúl
 

Kezd összeállni a kenyér tészta

(Homályos a kép, mert közben a gép dolgozott)

Dagasztás .... 2
 
Dagasztás kész
Megkelt a kenyértészta
 
"Kiszakírva" ~ tepsiben a kenyér
 
Megkelt a kenyér a tepsiben
Irány az előmelegített sütő
Kisült a kenyér
 

Jó étvagyat hozzá !

 

 


 
 

<<<  Vissza : Kedvenc receptjeim
<<<  Vissza :  Főoldal
<<<  Vissza : Névmutató receptekhez

 
 

 

     

Velaris, a második otthonom Fanfictionból új rész került fel    *****    NSYNC - Ha nosztalgiáznál, vagy érdekel,mi történik most a ByeByeBye elõadóival, akkor nézz be - NSYNC    *****    Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.